Moldavská vinařská tradice trvá asi 5000 let, ale réva v této oblasti rostla již před více než šesti miliony let. Ve třetím století př. Kr. zde révu pěstovali řečtí osadníci, víno se odtud vyváželo i v dobách říše Římské, vinohradnictví učinila přítrž až invaze Hunů r. 376. Středověk na vinařskou tradici navázal, vína byla ve 14. stol. exportována do Polska a Ruska, osmanská nadvláda od 15. do 18. století přinesla ale zákaz výroby a konzumace alkoholických nápojů.

Roku 1812, po uzavření Bukurešťského míru, začala obnova vinohradů v tehdejší oblasti Bessarabie, byly sem importovány klasické francouzské odrůdy a ve čtyřicátých letech 19. stol. se oblast stala jedním z největších vývozců vín do Ruska. Koncem 19. stol. bylo nedaleko Kišiněva (Chisinau) založeno královské vinařství Romanesti, pojmenované po ruské carské dynastii Romanovců. V období před první světovou válkou přinesli do oblasti Bessarabie nové technologie a zkušenosti zejména přistěhovalci z Německa. Období obou světových válek přineslo úpadek vinařství, obnovu vinohradnictví přinesly až 50. léta 20. století, roku 1960 bylo v tehdejší ruské svazové republice Moldavsko bylo odsazeno až 500 000 hektarů vinohradů.

Oblast byla v té době producentem polosladkých vín pro masovou spotřebu. Za éry Gorbačova se rozloha vinohradů snížila o více jak polovinu. Po vzniku samostatné Moldávie a stabilizaci politické situace došlo k zavádění nových technologií, dnes pozvolna začíná být kladen důraz na zvyšování kvality vyráběných vín. Do obnovy vinařství se zapojil i zahraniční kapitál. 10 % plochy vinic je určeno k pěstování stolních odrůd, z poměrně velké části hroznů jsou vyráběny i vinné destiláty. Většina vyrobených vín (až 90 %) se vyváží.

Mimo suchých a šumivých vín se tu vyrábí i řada vinných destilátů, známý je například Divin. Z dolihovaných vín je známé víno Kagor (Pastor), červené dezertní víno, které má tmavě rubínově červenou barvu a sladkou plnou chuť s příchutí rybízu a medu. V Moldávii je přes 130 vinařství, největší z nich je Cricova, dále např. FCPAsconi, Cimislia, Migdal-P, Imperial Vin, Barza-Alba a další.