Méthode Champenoise je tradiční postup výroby šumivých vín. Je založen na druhotném kvašení v lahvi "Cuvéé". K ručnímu sběru hroznů, které se vyznačují nižším obsahem cukrů a výraznou kyselinkou, dochází již 100 dní po odkvětu, kdy má hrozen nejvyšší kvalitu. Hrozny jsou opatrně lisovány, do moštu jsou přidány kvasinky a následuje první kvašení, které obvykle proběhne v dřevěných sudech nebo kádích. Poté následuje scelování neboli mísení vín různých odrůd, z různých viničních tratí, ale i ročníků.

Zvolený postup nese na svých bedrech enolog, který rozhoduje o mísení vín a jejich poměrech nebo nechává vyniknout jednotlivé víno. Poté následuje stáčení hotového tichého vína do sektových lahví a přidává se tirážní likér, což je směs třtinového cukru, kvasinkové kultury a kupáže. Láhev se uzavře korunkovým uzávěrem a uloží do vodorovné polohy. Nastává druhotné kvašení a vzniklý CO2 proměňuje tiché víno v šumivé a vznikají bublinky.